Allt om fästingar och fästingbett hos hundar

Vi på jämfördjurförsäkring ogillar verkligen fästingar! Därför vill vi hjälpa till så att alla ni och er hund blir så bra förberedda mot fästingar som möjligt och kan undvika fästingbett.

Vet du vart fästingar trivs bäst? Gissa och hitta rätt svar längst ner i artikeln.

Kolla in vår lista av hundförsäkringar för din kull av hundvalpar.

Tecken på att din hund är fästingbiten.

  • Hunden sover mer än vanligt
  • Du kan märka att hunden har ont i leder
  • Hunden äter inte lika mycket som vanligt

3 Tips för dig och din hund att undvika fästingar

Jobba förebyggande mot fästingbett

Tips 1: Idag finns det lite olika produkter på marknaden för att förebygga mot fästingbett. För femton år sedan kom fästingshalsbandet som var förebyggande mot fästingbett, men idag finns det ”spot on preparat” och spray för pälsen.


Undersök pälsen regelbundet

Plats 13. BICHON HAVANAIS

Tips 2:


Hur märker du att du hund är fästingbiten

Tips 3: Det finns ingen direkt anledning att uppsöka en veterinär när din hund har blivit biten av en fästing. Ofta så märker man inte att hunden blivit biten eftersom de flesta bett inte leder till en fästingburen infektion. Men, tecken på att din hund är fästingbiten och har fått en sjukdom av det kan vara att hunden inte äter som vanligt. Symptom kan också visa sig genom att hunden får ont i leder, feber eller andra krämpor.


Kolla in vår lista av hundförsäkringar så du är förberedd när din hund ska ha hundvalpar.

Hur fungerar det när din hund blir biten av en fästing?

Det är lätt hänt att du inte ens märker när du blir biten av en fästing. Detta beror ofta på att innan fästingen börjar suga ditt blod så ser den till att du blir bedövad runt området den ska sticka dig på. Detta gör fästingen via sitt saliv eftersom saliven innehåller bedövningsmedel. Det gör alltså bettet smärtfritt.

När väl fästingen har sugit klart så släpper den taget om värden och faller till marken för att där utvecklas till nästa stadium. Det tar upp till en vecka ungefär att suga blod tills den kan utvecklas till nästa stadie. Är det en befruktad vuxen honan som sugit blod för sin tredje gång så lägger hon nu upp till 2000 ägg innan hon till slut dör. Äggen kläcks några veckor senare och blir en ny generation fästingar *RYSER*.

Rätt svar: En katt är dräktig i 9 veckor.