Avmaska din katt

I den här artikeln tipsar vi om vad du som kattägare kan tänka på är din katt har fått mask.

När man skaffar en katt så kommer man att komma i kontakt med avmaskning flera gånger då du kommer vara tvungen att avmaska din katt. Speciellt om du får kattungar för de avmaskar man upprepade gånger under de första levnadsmånaderna. Detta gör man för att undvika återinfektion med just spolmask. Den första avmaskningen bör man se till att göra innan kattungarna är 3 veckor gamla. När kattungarna kommer över den ålderns så ska kattungarna avmaskas varannan till var fjärde vecka. Det brukar vara rekommenderat att man avmaskar dem så ofta upp till det att kattungarna är 3 månader gamla.

Kolla in vår lista av kattförsäkringar.

Du som läser den här texten har antagligen googlat på avmaskning av katt för att få tips. Det som är värt att tänka på är att man bör läsa de senaste rönen om avmaskning för hantering av inälvsmaskar ändrar sig ofta.

Rekommendationerna ändrar sig över tid eftersom det speglar forskningsresultat och upptäckter av nya läkemedel. Så tänk på att söka efter relevanta artiklar om avmaskning så du och din katt har de senaste nyheterna, men tänk också på att alla sidor inte är opartiska då de givetvis vill att ni ska köpa deras läkemedel. En väldigt bra och opartisk instans är Statens Veterinärmedicinska Anstalt som förkortas SVA. Den här instansen jobbar kontinuerligt med dessa frågor och uppdaterar ständigt sina rekommendationer.

Tips för när katten fått mask

Blanda i avmaskningsmedlet i maten

Tips: Det kan ibland vara svårt att få en katt att äta avmaskningsmedlet för att det inte smakar gott eller att katten bara tycker det är något märkligt med lukten. Ett tips kan då vara att man tar tabletten och krossar den mellan två skedar och gör tabletten till ett pulver. Detta kan du sen blanda ner i något annat som t.ex. rå köttfärs. De flesta katterna slukar detta innan de hunnit tänka på att det smakade något konstigt 😀


Se till att katten är riktigt hungrig

Tips: Om katten ska avmaskas men katten är lite svår med maten och inte vill få i sig avmaskningsmedlet (vi alla vet att katter kan vara riktiga finsmakare) så kan man göra så att man inte ger katten någon mat under dagen. Då blir katten väldigt hungrig fram mot eftermiddagen och gluffasr i sig det mesta med rent nöje. Ett alternativ till detta om inte ens det funkar är att man kan lägga en tablett bak i halsen på katten och sen stryka den på halsen (motsvarande människans adamsäpple). Då sväljer katten nämligen automatiskt och tabletten är nere. Det negativa med detta är att du och din katt kanske blir lite ovänner ett tag. Det brukar dock inte ta så länge innan katten kommer och gosar i soffan igen.


Kolla in vår lista av kattförsäkringar.

Parasitrelaterade hälsostörningar är faktiskt ett vanligt tillstånd hos våra husdjur och till parasiter räknas just maskar. Inälvsmask är en typ av parasit som kan orsaka obehag och sjukdomar hos katter (också hundar givetvis men den här artikeln fokuserar specifikt på katter). Vanliga symptom som man kan märka på katten om den har mask är: allmän slöhet, diarré, viktminskning, kräkningar, hosta och glanslös päls.

Det kan dock vara värt att gå till en veterinär för att dubbelkolla för det kan vara svårt att upptäcka inälvsmask. Vuxna katter kan vara angripna av mask utan att visa yttre tecken på sjukdom.