Hund i bil – tänk på detta

Det finns många tillfällen när din hund behöver åka med dig i bilen. Oavsett om du gör en längre resa, en kortare tur till affären eller till närliggande grönområden. Det är viktigt att tänka på alla resenärers säkerhet såväl som hundens välbefinnande. Att ha hunden löst i bilen är både farligt och olovligt. En hund som väger 8 kg blir vid en snabb inbromsning från 80 km/h till ett livsfarligt flygande objekt med en vikt på över 400 kg. Din hund ska aldrig behöva må dåligt av bilresan. Ska du göra en längre resa så är det viktigt att vara förberedd så att du tryggt kan sörja för din hunds alla behov längs vägen.

hund i bil jämför försäkring

Ganska vanligt är att hundar behöver vänja sig vid att åka bil, precis som människor, och i början kan åksjuka vara ett problem. Försök därför att göra kortare turer med hunden innan du tar med den ut på landsvägarna. Vi hoppas alla bilägare är medvetna om lagen att du måste ha en bilförsäkring eller minst en trafikförsäkring.

Så transporterar du en hund i bil

Att ha en hundbur i bagaget är ett säkert och välbeprövat sätt att hålla en eller ett flertal hundar i bilen. Fördelen med bur är att hunden kan röra sig och göra det bekvämt för sig på en plats i bagaget där solen inte skiner in. På senare år har också bilsele för hunden blivit väldigt populärt. Selen är för hunden det säkraste, men så klart kanske inte det bekvämaste, sättet att resa för hunden. Vid en kollision kan en hund i hundbur slungas mot burens galler. Hunden kan även slungas mot bilens väggar, eller till och med riskera att falla ur bilen och hamna i trafiken. Både burar och selar finns att köpa hos djurbutiker och även hos försäkringsbolag.

På Svenska Kennelklubbens hemsida finns en mycket bra summering kring reglementet för transport av hundar. T ex gäller särskilda regler när du transporterar dräktiga djur, valpar mm. Undantag kan komma att gälla vid akut transport. Hunden får dock aldrig lida under transporten. Om du är osäker på om du kan transportera din hund akut eller inte så bör du kontakta veterinär. Om du i nödfall måste ha din hund löst i bilen så ska den ligga på golvet framför passagerarsätena.

Faror för din hund i bilen

Först och främst så är en djurförsäkring ett viktigt skydd för din hund om något händer – här hittar du vår jämförelse av hundförsäkringar. Den värsta faran för din hund i bilen är om du behöver lämna bilen parkerad med hunden inuti. Eftersom dörrar och fönster måste vara stängda så att hunden inte kommer ut, blir klimatet i bilen snabbt outhärdligt för hunden på varma dagar. Tänk på att se till att det kommer in luft i bilen, att hunden har vatten och att bilen står parkerad i skuggan (beräkna hur du parkerar med solens förflyttning i åtanke). Att lämna hunden ensam i bilen är dock aldrig optimalt för hunden. Se hellre till att resa tidigt på dagen eller på eftermiddagen så att solen inte står som högst när det ska pausas.

Bilförsäkringar för hundägare

Generellt har bilförsäkringar inga specifikationer kring hur djur ska hållas i bilar. Vissa bolag erbjuder tillägg i bilförsäkringen för skador på bilens interiör som kan uppstå i samband med att du transporterar djur. Men generellt räcker den tilläggsbara drulleförsäkringen gott. Titta närmare på vår jämförelse av bilförsäkringar för att hitta en som passar dig och din hund.