I den här artikeln kommer vi ta upp relevant information om katter under deras dräktighet. På alla kattforum kommer det ofta mycket frågor om kattens dräktighetsperiod och vi tänker här ta upp de vanligaste frågorna och sammanfatta svar. har kan du läsa om mycket tips om du har en dräktig katt

 

Det kan vara svårt att upptäcka i tidigt skede om en katt är dräktig. Det finns flera tecken på detta dock och det är viktigt att man som kattägare har koll på dessa tecken eftersom en katts dräktighet är relativt kort. Det är mycket som ska förberedas inför födseln så det är bra att känna till alla tecken.

 

Vet du hur länge en katt är dräktig (gravid)?

Gissa och hitta rätt svar längst ner i artikeln.

Kolla in vår lista av kattförsäkringar för din kull av kattungar.

 

Tecken på att din katt är dräktig.

 

Se till att gå till en veterinär med din katt så snart du ser tecken på att katten är dräktig, det är bra att ha en relation med en veterinär som kan hjälpa till vid födseln av kattungarna om det skulle behövas. Tänk på att det inte är bra att ta på eller klämma på kattens mage för att undersöka om katten är dräktig. Detta kan leda till att kattungarna blir skadade i magen.

 

Tips för dig och din dräktiga katt

 

Bygg ett mysigt kryp in för att föda i

 

dräktig katt

 

Tips:

När en katt är dräktig kommer hon att börja söka efter ett mysigt krypin för att föda i. Detta ska du som ägare givetvis hjälpa till med om du har en dräktig katt. Försök bygga något lite fort åt din katt så att hon kan föda i en lugn och mysig miljö. Ett passande ställe kan vara en garderob, ett mindre rum där det inte är så mycket trafik eller under en säng. Katten måste acceptera födelseplatsen själv så om det skulle vara så att katten inte gillar det du byggt får du ställa det på något annat ställe.

 


Mat under dräktighetstiden

 

 

Tips:

För att kattungarna ska bli så välskapta som möjligt och ha det absolut bästa förutsättningarna för att växa som de ska när de kommit ut till världen är det viktigt att se till att katten äter bra från det att hon blir dräktig. Ett tips kan vara att ge den dräktiga honan kattungefoder eftersom det har ett högt innehåll protein och fett. Enligt endel sidor på nätet ska en dräktig katt få i sig foder som har 32% protein och 18% fett. Om det skulle vara så att katten ger sken av att må lite dåligt så kan du testa att ge katten lite mindre portioner men oftare istället.

 


Hur många kullar kan en hona få?

 

 

Tips:

Det finns lite riktlinjer från SVERAK angående hur många kullar en katthona kan få och det är inte mer än tre kullar på två år. Det som kan spela in lite hur många kullar en katt ”ska få” är om det är samma hane som är pappa eller inte samt om det är raskatt. Då brukar man säga att en katt inte ska få mer än 2-3 kullar. Det som är vanligt är att man istället fortsätter att avla från avkommorna när de har växt och blivit mogna. Alltså mån kliver ner generation för generation efter 2-3 kullar max.

Det säger sig självt lite att man inte ska få en dräktig katt för tidigt inpå en tidigare kull eftersom honan ska få återhämta sig och äta upp sig till normal nivå igen så hon är frisk och kry. Det brukar ta minst sex till åtta månader.

 


 

Kolla in vår lista av kattförsäkringar så du är förberedd när din katt ska ha kattungar.

 

Hur fungerar det med löpning?

Katter börjar löpa väldigt tidigt, det börjar någon gång runt 6-14 månaders ålder. Ibland kan det börja till och med tidigare. Det vanligaste sättet en kattägare märker att katten har börjat löpa är att man märker det genom att katten ändrar sitt beteende. Det kan visa sig i att kissemissen blir rastlös och jamar högljutt. Det är givetvis högst individuellt men det är ett av sätten man kan märka det på. Endel lägger sig med ändan i vädret eller rullar runt på mattan hemma.

Löptiden varierar lite men en katthonas löptid är generellt runt ca 5-8 dagar. Löpet återkommer hos vissa katter med 2-3 veckors mellanrum hela året. Det är givetvis förutsatt att katten inte blivit befruktad. Löpningen brukar vara mer dämpad under de mörka månaderna oktober, november och december.

 

Rätt svar:

En katt är dräktig i 9 veckor.