Här nedan kommer en sammanställning av populära katter i Sverige. Det är inte en lista över vilka katter som finns i störst utsträckning i Sverige utan vi går på popularitet i detta nu. I listan finns enbart så kallade ”raskatter”.

 

Det är en verkligt skön säkerhet att veta att du och din katt har det bästa skyddet skräddarsytt för era behov. Se vår lista över alla Sveriges kattförsäkringar här.

 

Själva begreppet raskatt betyder att katten är stambokförd och har en stamtavla. Att man pratar i dessa termer är deltavit nytt då Stambokföring av raskatter endast har förekommit i Sverige sedan mitten av 1940-talet.

Varför man ska välja en raskatt är att det ger ett mått av säkerhet. Eftersom varje ras är avlad efter särskilda egenskaper ger detta möjlighet för köparen att veta vad man har att vänta sig av den katt man köper. En katt som inte är stambokförd i sverige eller utomlands kallas för en huskatt, oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har.

Kolla in vår lista av kattförsäkringar.

 

Här är Sveriges populäraste kattraser

Plats 10. CORNISH REX

Egenskaper: Cornish Rex är en tillgiven och ”folk-orienterad” kattras. De är aktiva katter vars kattunge-liknande upptåg varar livet ut. Cornish Rex favorit-spel är att hämta och fånga leksaker. De kan till och med använda sina lättrörliga tassar att plocka upp och kasta små föremål.

 


Plats 9. DEVON REX

Egenskaper: Devon Rex är en väldigt intelligent korthårig katt som kommer från England. Rasen togs fram under 1960-talet och är kända för sina stora öron, nätta och slanka kroppar. Den här typen av katt är väldigt smarta och kan lära sig svåra tricks. Det sägs att katten reagerar till sin ägares namn samt sitt eget.

 


Plats 8. BENGAL

Egenskaper: Bengalen är en tamkatt även fast den ser väldigt vild ut. Rasen har utvecklats och avlats fram för att se ut som en riktigt exotiskt djungelkatt. Mönstret i pälsen är framtaget för att se ut som leoparder gör i den vilda djungeln. Efter tre generationer bort från den ursprungliga korsningen så har rasen vanligtvis ett milt temperament. För att uppnå det typiska sällskapsdjurstemperamentet bör katten vara minst fyra generationer bort från leopardkatt.

 


Plats 7. PERSER

Egenskaper: Kattrasen Perser är känd för att vara en harmonisk, lugn och tystlåten ras. Katten sägs ha ett jämnt och fint temperament utan djupa dalar och höga toppar. Katten är pigg och alert men man kanske kan säga att den är lite lugnare än andra kattraser. Detta gör att kattrasen är väldigt lämplig för personer som vill ha det lite lugnt omkring sig men ändå vill ha sällskap.

 


Plats 6. BRITTISK KORTHÅR

Egenskaper: Den Engelska korthåriga katten är en av Europas äldsta kattraser och det tros att katten kom till England med de invaderande romarna. Katten är en kraftfull och fin katt med ett brett bröst och breda kinder. Rasen var nära på att försvinna under andra världskriget då den blandades med andra raser på grund av att det inte fanns möjlighet att föra rasen vidare. Efter kriget så började arbetet igen att föra kattrasen vidare.

 


Plats 5. HELIG BIRMA

Egenskaper: Kattrasen Helig birma är en traditionell raskatt som har halvlång fluffig päls. Katten är vad man kallar ”himalayatecknad”, det betyder helt enkelt att ansiktet, öronen, svansen och benen har en mörkare färg än själva kroppen. Det finns en bok om kattrasen som vi kan rekommendera för de läsare som är intresserade av att läsa mer om rasen. Boken heter ”The secret of the sacred cat of Burma” och är skriven av författarinnan Alwyn Hill.

 


Plats 4. NORSK SKOGSKATT

Egenskaper: Den norska skogskatten är en traditionell katt från vårt kära grannland Norge. Rasen är fantastiskt vacker och stilig. Min personliga erfarenhet av rasen är dock att de gärna håller sig lite för sig själva och är inte så himla mysiga mot främlingar. Något lite unikt som den norska skogskatten är känd för är att den kan klättra nerför träd med huvudet först. Det vanliga sättet en katt klättrar på är att backa ner. Men den Norska skogskatten den klättrar nerför trädstammen i en spiral med huvudet före.

 


Plats 3. SIBIRISK KATT

Egenskaper: Den sibiriska katten är en ovanligt intelligent och nyfiken ras. Katten är väldigt social och följer sin familj i hälarna samtidigt som de gärna ”pratar” med familjen *mjaaaau*. Kattrasen är relativt stor då hanar väger normalt sett runt 5–9 kg. Honor är lite mindre och väger runt 4–5 kg. På samma sätt som många andra stora kattraser så utvecklas den långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid fem års ålder.

 


Plats 2. MAINE COON

Egenskaper: Maine Coon är en av de största domesticerade kattraserna av katter vi har i Sverige. katten har ett distinkt utseende och värdefulla jakt-färdigheter. Katten har ett väldigt lugnt och fint temperament, kattrasen är överlag väldigt lätt och stabil. Katten har gjort sig kände för att vara framför allt otroligt snälla.

 


 

…och vinnaren är…

 

Plats 1. RAGDOLL 

Ragdoll är Sveriges vanligaste kattras!

Vinnaren i den här listan, Ragdoll har många fina egenskaper och är en fantastisk katt. Ragdoll har ett väldigt mysigt temperament och det är förmodligen rasens mest framstående drag. Ragdolls är stora och vackra katter. Rasen kallas ibland för ”den milda jätten” – och detta är på grund av att de är så snälla och goa katter samtidigt som de är förhållandevis stora. Den här katten är relativt ny på den svenska marknaden och kommer ursprungligen från USA där den togs fram av Ann Baker på 60talet. Ragdoll jämförs ofta med hundvalpar och kallas för en ”hund-liknande-katt” för att de har samma beteende i att de följer ägaren runt i huset eller lägenheten. De saknar ofta tendens till att vara aggressiv mot andra katter.

 

Egenskaper:

En stor och mysig katt som älskar att umgås och kela med sin ägare.